Vreemde snuiters - Ouderwetse spaarvarkens 2024

Ga naar de inhoud

Vreemde snuiters

Collectie 1 > Bijzondere spaarvarkens
Strange Customers
Waterkers varkens
Dit zijn geen spaarvarkens, het zijn varkens waarop je waterkers kan laten groeien. Ze horen eigenlijk niet in de collectie, maar ze voldoen aan al mijn criteria (varken, aardewerk, geen gat in de buik) en sparen kan ook als je er papiergeld in doet…. (af te raden overigens!). Op Google kan je dit type vinden met de zoekterm “cress pet” of “chia pet”. Te koop zijn ze nog via Amazon (chia pet, geen varkens meer) en Tumi (Mexico). Waar de originele waterkersvarkens oorspronkelijk vandaan komen weet ik niet. Ik ken alleen de plaats waar ik ze kocht, c.q. vandaan heb: Frankijk, Duitsland, Engeland, Nederland en Mexico.

Het Nederlandse waterkers varken heeft 2 functies. Je kan er kruiden op laten groeien en als je dat zat bent kan je hem gebruiken als heus spaarvarken. Het overgroeivarken is in ons land nooit echt een hit geworden. Wij laten alles wat planten is liever in de tuin of in een pot groeien en niet op een varken.....
Rare snuiters
Een paar 'snuiters' uitgelicht: De Franse paté bakker Michel Caugant levert zijn paté in fraaie terrines met daarop deksels in de vorm van dieren (faience aardewerk). Zo levert hij ook een spaarvarken deksel dat samen met het leeggegeten bakje dienst kan gaan doen als spaarpot. Eentje die vervolgens wel heel makkelijk open gaat! Een zelfde ‘contraptie’ heb ik uit Portugal, waaronder helaas geen merk (behalve 'Portugal') te vinden is.
Er zijn meerdere uitvoeringen van het spaarvarken met het hamertje. Dat dient om het varken stuk te slaan. De meeste zijn voorzien van ludieke teksten, sommige zitten in een kistje, anderen zie je met verband om (die waren al eens eerder stuk geslagen). In Duitsland en Frankrijk zijn ze algemeen voorkomend. Uiteraard zonder gat onderin, anders slaat de hamer nergens op!
663
Frankrijk, faience. Patébak/ spaarvarken van Michel Caugant. Periode 1960–1990. Lengte 18 cm.
Grensgevallen
Een spaarvarken van papier-maché uit Cuba heb ik vanwege het verhaal in mijn collectie. “Ik weet dat je ze alleen van steen spaart”, vertelde de aanbieder, “Maar op Cuba zijn ze zo arm dat ze alleen deze soort verkopen”. Onzin natuurlijk, maar ik ben daarvoor gezwicht, deze zit dus in de collectie. Ook in de collectie eentje uit de Filippijnen. Die is wel van steenachtig materiaal, maar op een heel bijzondere wijze. Hij is geheel beplakt met schelpjes. Bij Kruidvat gekocht: een spaarvarken met een bloempotje. In Delfts blauw uitgevoerd vond ik een varken als kaarsenstandaard. Deze hoort niet in mijn collectie thuis, maar ik hou hem toch. Dat zelfde geldt voor het spaarvarken dat op een appel lijkt, of omgekeerd! Verder zie je Knorretje (uit Winnie de Poeh van A.A. Milne) en een Tsjechische "aardappel", plus nog wat aanwinsten uit 2019.
Terug naar de inhoud