IT/ ES/ PT - Ouderwetse spaarvarkens 2024

Ga naar de inhoud

IT/ ES/ PT

Collectie 2
IT-ES-PT- banner
Italië (IT)/ Spanje (ES)/ Portugal (PT)
Italië
Italiaanse spaarvarkens zijn berucht vanwege hun oortjes. Vaak zijn die al gebroken voor je er mee thuis bent. Een hele kunst om gave exemplaren te bemachtigen. Maten: klein (9-12 cm), wat groter (13,5–16 cm) en groot (19-22 cm). Onder de meeste staat “Italy”. Maar ook waar het niet onder staat zijn ze gemakkelijk als Italiaans te identificeren. Eindeloos veel hebben een bloemmotief, een enkele strepen of een abstract motief. De grote exemplaren zijn er vrijwel uitsluitend met een dop of slot in de buik. Niet voor mijn collectie dus!
Spanje
Spanje was in het verre verleden de bakermat van de tegelindustrie. Veel aardewerk know how, met dezelfde technologie als tegels, werd geëxporteerd van Spanje naar Italië en een aardewerkindustrie floreerde daar ook. Van daaruit gingen veel Italiaanse pottenbakkers naar Antwerpen, waar tegels met sierpatronen in verschillende kleuren werden gemaakt. Vanuit Antwerpen verspreidde de tegelkunst zich naar Nederland en verder.
In de sectie "bijzondere spaarvarkens - promo/ souvenir" heb je al wat spaarvarkens van de Canarische Eilanden (een deel van Spanje) gezien. Hier zijn enkele voorbeelden van het "vasteland".
Portugal
Portugese pottenbakkerijen werken vaak nog op de traditionele manier, met grote zorg voor de afwerking, de kleuren en de ontwerpen met rode klei als basis. Door het hele land wordt je verrast door tegelpanelen op gebouwen en in oude treinstations. De Portugezen noemen deze decoratieve tegels azulejos. Ze zijn vaak blauw, wat sterk doet denken aan Delfts aardewerk. Over Portugese spaarvarkens in het algemeen is er helaas geen informatie op internet beschikbaar.
Terug naar de inhoud