Meer + Polen - Ouderwetse spaarvarkens 2024

Ga naar de inhoud

Meer + Polen

Collectie 2 > Duitsland
Germany More
De "groene serie" uit Thüringen
Deze spaarvarkens/ spaarpotten komen uit Thüringen en werden in de 1920-er jaren gemaakt. Ze waren bedoeld als echte spaarpotjes, maar nog veel meer om de vitrinekasten van de welgestelden te vullen. Door de kleur groen staan ze bekend als de “groene serie”, waarvan er talloze bestaan (zie blog - 01-2015). Vermoedelijk zijn ze gemaakt zijn bij de firma Conta und Böhme uit Pößneck (Thüringen). Omdat de spaarvarkens/ -potten niet gemerkt zijn is dat niet helemaal zeker.
Kleine portemonniaes met varkentjes er in.
5 Kleine portemonniaes met varkentjes er in. Uit Thüringen, ongeveer 8-13 cm lengte/hoogte.
Voormalige DDR
Deze serie komt uit de voormalige DDR en werd in Nederland veel verkocht. Daarom veronderstelde ik toen ik pas verzamelde dat ze Nederlands waren, tot  ik een spaarvarken uit deze serie ontdekte met een herkomst sticker. Zo zie je hoe belangrijk die stickers zijn, verwijder ze daarom NOOIT.  Specificatie van deze spaarvarkens: Ondergrond grijs, motieven van strepen tot bloemen, trompetneus (voorbeeld Gouda?), veelal platte oren. Datering: 1950-1980.
Veel van mijn DDR spaarvarkens komen van VEB Gräfenroda Keramik, in die tijd eveneens de grootste producent en leverancier van tuinkabouters in Europa.
Import in de voormalige DDR
In deze paragraaf voorbeelden van uitwisseling tussen voormalige communistische "utopia's": In de communistische landen was de marginale productiecapaciteit (voor 1990) een groot probleem. In zekere zin waren de DDR ondernemers creatief om de ontbrekende producten of onderdelen uit de andere communistische 'utopieën' te kopen. Me hier indertijd niet echt van bewust dacht ik lange tijd dat sommige van de hier getoonde spaarvarkens die in de DDR werden aangeschaft en in mijn collectie kwamen ook daar werden geproduceerd. Tot ik besloot een native speaker in mijn woonplaats te vragen om het label op twee van deze spaarvarkens te vertalen. En ontdekte dat ze afkomstig waren uit Troyan, Bulgarije. Er zijn ook voorbeelden van import uit Tjechoslowakije.
Johann Maresch en anderen
Het spaarvarken van Johann Maresch komt uit de 'Siderolith - Majolica - Terracotta - Fabrik'. Gevestigd in Aussig an der Elbe in het toenmalige Kaisertum Österreich, Königreich Böhmen. Tegenwoordig Now Ústí nad Labem, Tsjechië. De verder hier getoonde spaarvarkens uit Bunzlau  zijn (in ieder geval) van vóór 1945. Bunzlau (Neder-Silezië) was een bekend centrum van Duits aardewerk. Tegenwoordig heet het Bolesławiec en is het centrum van Pools aardewerk.
Polen: Boleslawiec (Bunzlau)
Het merendeel van de Poolse aardewerkindustrie bevindt zich in Boleslawiec (v/h Bunzlau). Twee fabrieken domineren de 40 andere: Staatsfabriek Zakłady Ceramiczne "Boleslawiec" en Ceramika Artystyczna, een particulier bedrijf. Ze maken ook spaarvarkens, met plastic dop in de buik! Authentieke spaarvarkens (zonder dop) heb ik van 2 kleinere aardewerkfabrieken: WIZA, heet nu Ceramika Boleslawieka (Wiza) en DANA in 1975 opgericht door Janusz Jakubowski en rond 1992 gestopt. Het merk DANA bestaat nog wel.
Terug naar de inhoud