Pottenbakkers/ Divers - Ouderwetse spaarvarkens

Ga naar de inhoud

Pottenbakkers/ Divers

Collectie 1 > Nederland
Dutch potters banner
Spaarvarkens van pottenbakkers
Niet alles wordt getoond, dat  zou te veel worden. Daarom is een selectie van veel voorkomende Nederlandse spaarvarkens gemaakt die je kan zien op deze pagina. En daarna heb je toch nog niet alle Nederlandse spaarvarkens gezien.
Wat valt er te vertellen over deze spaarvarkens, nadat je op de vorige pagina's de bekendste al zag? Behalve dat je hier ook echte pottenbakkers-spaarvarkens ziet. Vaak bestaat er maar één van, soms 5-10, maar geen honderden. Want dan worden het weer productie-spaarvarkens, maar uit te leggen wordt weer te technisch. We kijken hier 'gewoon' plaatjes. Er zijn spaarvarkens bij uit Limburg, waar zelfs een toeristische route langs pottenbakkers bestaat. En verder komen ze overal uit ons land vandaan.
Divers
Naast nog wat spaarvarkens van pottenbakkers heb ik een selectie gemaakt van met de mal gemaakte spaarvarkens die je vroeger regelmatig aantrof in Nederlandse winkels en huizen. Wat moet ik er van vertellen als de plaatjes meer zeggen dan 100 woorden? Kijken dus......
Kees van Moorsel
De basisvorm van dit spaarvarken is van Kees Van Moorsel (actief tot 1967). Hij was vanaf 1941 eigenaar van potterie De Vier Paddestoelen (productie tot 1951; sommige bronnen melden een brand in 1944). Daarna vanaf 1953 eigenaar van Pottenbakkerij 't Kalkoentje in Remmerden, nabij Rhenen. Het originele spaarvarken van de Vier Paddestoelen heeft het merk ‘KvM’. Ik heb daar één van. De andere 8 zijn van Pottenbakkerij ' t Kalkoentje uit de periode 1953-1967. Zeven (7) zonder merk en 1 met het merk Rhenus. Lengte ca 15 cm. Decor Art Deco. Ondergrond: mat glazuur, grijs gemêleerd.
Terug naar de inhoud