Herkomst - Spaarvarkens

de enige echte
kop
1000+ authentieke, originele spaarvarkens
Ga naar de inhoud

Herkomst

Achtergronden

HERKOMST
Spaarvarkens komen voor waar er porselein of aardewerk wordt gemaakt.
In Nederland o.a. in Gouda, Workum, Makkum, Noord Limburg, etc. In Frankrijk: Quimper, Limoges, Luneville, etc. In Engeland rond alle plaatsen waar porselein werd gemaakt als in Staffordshire. Maar daar kan je het beste de ‘car boots, fairs, antiekmarkten en –winkeltjes afstruinen. In Duitsland in de Elzasz en de voormalige DDR. In Tsjechië in de jaren 70 nog in overvloed, nu spaarzaam. Ook in Thailand, Vietnam, China. Zuid Amerika, Mexico en heel veel in Amerika (USA). Van de laatste heb ik er geen! Als je niet zo selectief bent als ik en het maakt je niet uit of er een dopje onder zit kan je in bijna alle souvenirwinkels je slag slaan. Goede jacht! Het varken moet wel in ‘aanzien staan’. Je vindt geen spaarvarkens in de landen van de Islam, het varken wordt daar als onrein beschouwd.

Het is lastig de herkomst van een spaarvarken te bepalen. Meestal hebben ze geen merk. Dan moet je afgaan op stijl kenmerken. Doorgaans is het land van herkomst voor mij wel duidelijk, maar welke fabriek het maakte is vaak een (onafgemaakte) puzzel. 25% van de spaarvarkens van voor de 2e Wereldoorlog is gemaakt in Tsjecho-Slowakije; veelal in opdracht en voor de export. Dus het fraaie spaarvarken uit Engeland hoeft daar niet gemaakt te zijn. Dat geldt ook voor spaarvarkens met het stempel Foreign uit het Verenigd Koninkrijk (en Amerika). Dit is import, vaak uit China of Japan.

Wat het bepalen van de exacte herkomst extra moeilijk maakt is dat de mallen van de spaarvarkens over de hele wereld verhandeld zijn. Zo kan een spaarvarken uit Duitsland zomaar als een origineel Amerikaans spaarvarken opduiken, of een Frans origineel in de voormalige DDR als een produkt van VEB Gräfenroda Keramik.

En hoe bepaal je de leeftijd?
Het eenvoudigst is dat als het spaarvarken een historie van bezitters kent. Je kan het ook aan het glazuur zien, met name aan de hoeveelheid craquelé en verder de soort klei en soort glazuur die gebruikt zijn. En soms aan de vorm.
versie 15.7 - 01 november 2019
© 2005-2019 GD projecten
e-mail
Terug naar de inhoud