Aanwinsten - Ouderwetse spaarvarkens 2024

Ga naar de inhoud

Aanwinsten

Collectie 2
Banner aaanvullingen
Aanvullingen in 2019
Na iedere jaarwisseling is voor mij de hamvraag, als het over mijn collectie gaat, hoeveel spaarvarkens haal ik dit jaar weer binnen? En als het er onverhoopt veel zijn, waar laat ik ze dan? Mijn criteria om te selecteren wat er in de collectie komt worden steeds strenger. Hoewel, als ik een complete collectie kan overnemen dan zwicht ik wel weer (kijk maar hieronder!).  2019 was een goed oogstjaar voor spaarvarkens, dat blijkt wel uit de plaatjes.
Aanvullingen in 2020 (1)
Net voor Oudejaarsdag nam ik de collectie over van mevrouw Barbara de Waal-Huisman (78) die op 16 december 2019 is overleden. Ze had een collectie van 108 authentieke spaarvarkens. Waarvan relatief veel uit Zweden, waar ze een zuster had wonen. Van die spaarvarkens heb ik er 10 stukgeslagen omdat ze te beschadigd waren en 36 in mijn collectie opgenomen. De overige 62 zijn naar Xanten gegaan, ze worden opgenomen in de collectie van het “Museum rund ums Geld” van Norbert Müller (medelid van EMBC). Ik heb de 36 die ik in de collectie heb opgenomen in mijn systeem geregistreerd als "Collectie Huisman". Deze overname is exact wat ik bedoel met "spaarvarkens sparen is je erfgoed bewaren". "Doorgeven" is daarvan een onderdeel.
Aanvullingen in 2020 (2)
En nog meer ouderwetse spaarvarkens.......
Aanvullingen in 2021
2021 begon rustig (qua spaarvarkens), maar met wel twee mooie aanvullingen. Een antieke van HB Henriot, de oudste die ik heb en een gele variant op het Albert Heijn Spaarvarken uit 1938, waarvan het idee bestond dat er uitsluitend mintgroene zouden bestaan. Ik hoop nu op nog meer kleuren. Uiteindelijk kon de collectie zover worden uitgebreid dat we collectienummer 1200 gepasseerd zijn. Een heuse mijlpaal dus in 2021.
Aanwinsten in 2022
Januari begon goed met 2 aanwinsten, waaronder 1 antieke! En in de maanden daarna kwamen de aanvullingen dankzij fanatiek speuren op internet.
Ik mag bepaald niet ontevreden zijn over dit jaar, qua spaarvarkens. Er waren in 2022 wel enkele verleidelijke aanbiedingen van hele collecties, maar daarvan was het aandeel authentieke spaarvarkens te klein of te onzichtbaar, de hoeveelheid varkens voor mij gewoon te groot en de prijzen niet realistisch.
Aanwinsten 2023
Als eerste aanwinsten in 2023 een Deens en een zeer fraai Zweeds spaarvarken. En daarna nog 16 spaarvarkens. Waaronder 2 fraaie Japanse (nog steeds niet helemaal duidelijk waarom deze zoveel in Zweden zijn geïmporteerd) en in de laatste dagen van het jaar het witte AH spaarvarkentje dat ik ondanks de schade toch maar heb gekocht, Vanwege de zeldzaamheid. Wat de hoeveelheid betreft was 2023 een mager jaar. Qua kwaliteit ben ik niet ontevreden. Verzamelaars willen altijd meer, dat is een feit. Maar ik moet selectief blijven, ook al vanwege de ruimte die ik heb om ze te plaatsen in de vitrinekasten.  
Terug naar de inhoud