Populaire merken - Ouderwetse spaarvarkens

Ga naar de inhoud

Populaire merken

Collectie 2 > Duitsland
Germany brands
Het land kent een rijke historie als het gaat om aardewerk en porselein, ook wat spaarvarkens betreft. Het Gluckschweinchen is een Duitse “uitvinding”. Duitsland exporteerde dat het een lieve lust was, wat voor de Engelsen (en Amerikanen) al in 1887 aanleiding was om op alle Duitse waar 'Made in Germany' te eisen ter bescherming van de eigen handel.
Ritzenhoff
RITZENHOFF (tegenwoordig Ritzenhoff & Breker) maakt fraaie spaarvarkens met door kunstenaars ontworpen decors. Tegenwoordig alleen te krijgen met plastic dop! Ze zijn er in 2 maten. In mijn verzameling de kleintjes uit de periode 1975-1985.
Waechtersbach
Van het hierboven getoonde type bestaan er vele. Ik onderscheid echt Waechtersbach en namaak. Waechtersbach is Duits (vanaf 1832), maar produceert ook in de USA!
Andere merken
Bij Duits keramiek denk ik aan Villeroy & Boch en Meissen van de fraaie (barokke) serviezen en Goebel (vanaf 1871) van o.a. de Hummel figuren en spaarpotten. Alleen van Goebel heb ik spaarvarkens zonder gat in de buik (kunnen redden). "Porzellanfabrik Goebel" werd opgericht op 30 januari 1871 in Oeslau (gemeente Rödental) door Franz Detleff en zijn zoon William Goebel. Er waren 5 generaties Goebel na 1871 in het bedrijf tot het  faillissement in 2006. Rödental is een gemeente in het Opper-Frankische district Coburg (Beieren), 6 mijl ten noordoosten van het centrum van Coburg op de Beierse porseleinroute. En er zijn nog andere bekende Duitse merken, zoals je kunt zien.
Nummer 791
De mal van deze spaarvarkens wordt in veel landen gebruikt. Ik ken ze uit Duitsland, maar ook uit Amerika. Degene die ik toon zijn alle gekocht in Nederland, ze hebben het malnummer 791 en een klavertje 4 rechts boven het staartje. Lengte 13,5 cm. Datering 1950-1965. MMet nummer 791 zijn ze ouderwets, zonder gat in de buik! Tegenwoordig zie je ze veel van Scheurich (West Germany - wat duidt op vóór 1989!) met malnummer 792 en een slotje in de buik. Er zijn meerdere malnummers bekend.
Varia
Veel spaarvarkens in deze rubriek. Er zijn er talloze, maar helaas (voor mijn verzameling) heel veel met gat en/of slotje in de buik. Gelukkig heb ik enkele authentieke zonder gat. Waaronder de befaamde Glücksschweinchen, die ook steeds zeldzamer (en daardoor duurder) worden.
Terug naar de inhoud