Meer VK - Ouderwetse spaarvarkens

Ga naar de inhoud

Meer VK

Collectie 1 > Verenigd Koninkrijk
UK more banner
New Devon; Holkham; Dendan
  • Van de New Devon Pottery heb ik geen verdere gegevens kunnen vinden, behalve dan dat ze gespecialiseerd waren in souvenirs. Het merk is vanaf 1957 voorzien van een bever, zoals je ziet. De spaarvarkens onderscheiden zich door de merkwaardige geldgleuf en zijn alle 11,5 cm lang.
  • De Holkham Pottery (Wells-next-the Sea in Norfork) werd in 1951 opgericht door Elisabeth, gravin van Leicester, de vrouw van de 5e graaf van Holkham en produceerde aardewerk tot september 2007. De spaarvarkens zijn 11 cm lang.
  • Van de geschiedenis van Dendan Ware weet ik niets. In de ‘Encyclopaedia of British pottery and porcelain marks’ (Godden, Geoffrey A/ London Jenkins 1964) is Dendan Pottery niet te vinden. Ook op internet is geen informatie voorhanden.
Wat 'nutteloze' feitjes
We zeggen vaak Engeland, maar officieel is 't het Verenigd Koninkrijk (United Kingdom, UK) waarin zijn opgenomen Engeland, Wales, Schotland en Noord Ierland. Onze overburen menen dat zij het porselein en fijn aardewerk hebben uitgevonden, maar niets is minder waar. Het begon in China, 'waaide over' naar Zuid Europa (werd verscheept via Majorca, vandaar majolica) kwam daarna in Delft en vanuit Delft trokken vaklieden naar Engeland om daar de basis voor de porselein- en fijn aardewerkindustrie te leggen. Boerenaardewerk werd daar uiteraard, net als overal, wel al lang gemaakt!

In het Verenigd Koninkrijk werden vroeger veel verschillende spaarvarkens gemaakt, maar nu de fabrieken niet meer bestaan wordt het lastig de herkomst te bepalen. Dat lukt soms bij toeval doordat je een oude advertentie ziet zoals me overkwam bij Weetman Giftware, waarvan ik 3 spaarvarkens laat zien. Spaarvarkens met een paraplu of de tekst ‘For rainy days’ kom je ook regelmatig tegen. De uitdrukking duidt op slechte of mindere tijden en niet op het weer, want daarvoor hoef je niet te sparen! Spaarvarkens met cartoons van Norman Thelwell (beroemd is zijn pony) zijn collectors items, daarvan heb ik er nu één (zie bij Surrey).
Varia 1
Mijn collectie bevatte lange tijd meer Engelse spaarvarkens dan Nederlandse. Het aanbod in het Verenigd Koninkrijk is/was groter dan bij ons. Wat vermoedelijk mede komt door de bewaar-cultuur (heritage) van de Engelsen. Zij hechten meer aan hun erfgoed dan wij in ons land. Ook spaarvarkens zijn een stukje cultuur: spaarvarkens bewaren is je erfgoed bewaren.....
Het centrum van de Engelse potteries is/was Stoke-on-Trent (Staffordshire). Onder de verzamelnaam van Staffordshire aardewerk en porselein gaan vele voormalige grote merken schuil. Ook in andere gebieden werd aardewerk gemaakt zoals in Surrey of in Saint Ives (Cornwall), Wales, Schotland.

Varia 2
Het beste aardewerk (china en bone china) komt (niet alleen  de Engelsen beweren dat) al meer dan tweehonderd jaar uit de Engelse Midlands, met het wereldberoemde merk Wedgwood als 'vaandeldrager'. Tussen 1995 en 2006 verplaatste Wedgwood tachtig procent van haar productie naar het Verre Oosten, mede uit kostenoverwegingen. Het fijne aardewerk is hiermee ironisch genoeg terug bij zijn roots. Overigens gaat het anno 2023 weer zo goed met Wedgwood dat ze overwegen een deel van de productie terug te halen. De andere aardewerkfabrieken uit de Midlands zijn allang ter ziele, van de gebouwen resten nog de ruïnes (immers erfgoed/heritage) of ze zijn gesloopt.  
Terug naar de inhoud