Grote merken - Ouderwetse spaarvarkens 2024

Ga naar de inhoud

Grote merken

Collectie 1 > Verenigd Koninkrijk
UK Cool brands banner
Szeiler/ Arthur Wood
  • De Hongaar Joseph Szeiler startte in 1951 Studio Szeiler in Hanley (Staffordshire). Met door hem zelf ontworpen mallen maakte hij kleine figuren van aardewerk waarmee Szeiler zo bekend werd. In 1957 verhuisde de studio naar Burslem en Szeiler ging ook vazen, servies en spaarvarkens maken. Na de dood van Joseph in 1986  nam zijn weduwe de zaak over en verkocht die uiteindelijk aan Moorland. Szeiler maakte fraaie spaarvarkens met brede oren (die vaak breken). En sinds tientallen jaren ook met plastic dop, die ik niet verzamel! De mal van Szeiler is later ook gebruikt door Price Brothers en nog later Price & Kensington (Burslem), die de ongetwijfeld versleten mallen vervingen door nieuwe.
  • Arthur Wood Bradwell Works (Longport, Stoke-on-Trent) bestond van 1904 to 1928. Van 1928 tot 1989 ging de fabriek verder onder Arthur Wood & Sons Ltd. En sinds 1989 maakt het deel uit van Price & Kensington Potteries, Longport (net als Szeiler). De fabriek is tegenwoordig gespecialiseerd in theepotten en is/was gevestigd te Longport.
SylvaC; Surrey; Rye
  • SylvaC: Shaw & Copestake Ltd te Longton (Staffordshire). Vanaf 1936 werden SylvaC figuren, als spaarvarkens, gemaakt. De fabriek kende in 1982 een management bye out, die niet stand hield. De zwarte spaarvarkens zijn er in 2 maten, 10,5 en 16 cm. De grootste is er alleen met plastic dop in de buik!
  • Surrey Ceramics: waaronder Grayshott Pottery (Godalming vanaf 1956) en de Kingwood Pottery (Wormley, 1947-1956). Beide in Surrey! Zoals nog vele andere.....
  • Rye: In het kleine plaatsje Rye, waar sinds de middeleeuwen aardewerk is gemaakt waren na WO 2 de Rye Pottery en David Sharp bekend. Sharp overleed in 1993 en Rye Pottery maakt nog steeds keramiek, alleen (voor zover ik weet) geen spaarvarkens meer. Mijn 3 "open nose" Rye spaarvarkens zijn door Rye Pottery gemaakt tussen 1947 en 1975. Het origineel van David T. Sharp is van 1964-1975.
James Kent
Van de oorspronkelijke fabrieken van James Kent  (Old Foley, Longton) is niets meer over. Qua spaarvarkens kennen we Kent van de Old Foley modellen, één mal van 11 cm lang met verschillende motieven en kleuren. De periode van deze spaarvarkens is lastig te bepalen, mogelijk alle vóór 1970.
George Wade; Geoffrey Maund; PWW
  • George Wade & Son (Burslem vanaf 1800  tot 2008) is mede bekend geworden, qua spaarvarkens, door de serie die voor de Nationale Westminster Bank vanaf 1984 werd gemaakt. Een spaarvarken uit deze serie werd kinderen die een rekening openden cadeau gedaan. Nu collectors items, helaas alle met een plastic dop. Ik heb andere Wade spaarvarkens.
  • De Geoffrey Maund Pottery Ltd begon in 1950 en produceerde serviesgoed in Purley (Croydon, Surrey). Hun spaarvarkens zijn voorzien van teksten die de bestemming van het gespaarde geld duiden. Ik heb er van af gezien alle spaarvarkens met alle teksten te verzamelen.
  • De Prince William Pottery staat nu bekend als "Britain’s Premier Mug Decorator". PWP maakte spaarvarkens in de jaren 60. De conservator vertelde mij dat zij geen archief hebben gehouden van alle productie, ook de mallen zijn stuk geslagen. De spaarvarkens zijn over het glazuur beschilderd (koudglazuur), wat er met het poetsen gemakkelijk afgaat.
Terug naar de inhoud