Reclame - Ouderwetse spaarvarkens

Ga naar de inhoud

Reclame

Collectie 1 > Bijzondere spaarvarkens
banner Reclame
Reclame
Als je met een spaarvarken reclame wilt maken moet je er wel wat ‘mee hebben’. Iets met sparen en zuinigheid kan daarbij helpen. Of soliditeit. Bij een bank kan je je daar wat bij voorstellen, maar bij LPG, autogas? Is inderdaad goedkoop waardoor je geld uitspaart voor je spaarvarken. Albert Heijn? De slogan is ‘Hier kan uw kind bewaren wat AH u helpt besparen’. Beetje belerend, maar dat kon in de jaren 1930. Digital? Geen idee wat de link is, ook niet wat Digital zelf ook al weer is! Philips lampen (ELA roadshow) zijn ook zuiniger als je het promotie-spaarvarken mag geloven. En spaar je met Gazelle fietsen? Minder footprint dan met de auto zou je nu zeggen, maar wat toen de overweging was? Heel bekend zijn 3 van de spaarvarkens van het Nationaal Spaarfonds. Zij hanteerden de Oudnederlandse spreuk “Die bi mi spaert gheluck vergaert”. Dat kan ik me bij een spaarvarken wel goed voorstellen. Afijn: kijk zelf maar.......
667
FRANKRIJK, Saint Clement. Promotie voor de zuinige Renault. ± 1960. 16 cm. Met Nederlandse sticker. Het spaarvarken was bestemd voor de Franse kopers van een zuinige Renault.
AH promo
Albert Heijn
Bij Albert Heijn kreeg  je vanaf eind november 1932, bij aankoop van minimaal ƒ. 1,50 aan 'gemengde' boodschappen, een spaarvarken met de tekst: "Hier kan uw kleine trouw bewaren wat Albert Heijn u helpt besparen". Plus een waardebon voor een kwartje. Als men de week daarop met het spaarvarken en de bon naar de winkel kwam, kreeg men er een zilveren kwartje in!  Wat je noemt echt 'verzilveren'. Dat was een heel bedrag in die crisistijd! De spaarvarkens zijn vanaf eind 1932 tot eind 1938 uitgegeven. De informatie over het AH spaarvarken komt uit meerdere bronnen: Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, Stichting Albert Heijn Erfgoed, Delpher.nl (kranten) en veel eigen onderzoek.
Wil je nog meer weten, kijk dan op de Albert Heijn pagina van de Piggybank Facts site. (klik op de afbeelding rechts). Speciaal voor de liefhebber  heb ik de spaarvarkens in de context van de jaren 1930 geplaatst. En uiteraad de herkomst uitgepuzzeld.
Nationaal Spaarfonds
  • Voor de datering van de hier getoonde spaarvarkens van het NV Nationaal Spaarfonds moet je iets weten van de geschiedenis van het bedrijf dat ze vanaf 1935 als promotiemateriaal op de markt bracht. Het begon allemaal met de Amsterdamsche Spaarkas die in 1913 werd opgericht. De Spaarkas had een eigen logo met een groen spaarvarken en voerde het motto DIE BI MI SPAERT, GHELUCK VERGAERT. De eerste advertentie daarmee stond in de Haagsche Courant van 13 december 1915.
  • De Amsterdamsche Spaarkas fuseerde in oktober 1930 met het N.V. Nationaal Spaarfonds, dat ook in 1913 was opgericht. Vanaf 1932 werd het door de Amsterdamsche Spaarkas gevoerde logo met motto door het Nationaal Spaarfonds overgenomen. En vanaf 1935 afficheerde het zich met het embleem “het groene spaarvarken” als “waarborg voor soliditeit”. Daarnaast gaf het vanaf die jaren 1935 tot ca. 1990 als promotie spaarvarkens uit. Drie daarvan zijn bij de verzamelaars meer dan bekend. Maar er zijn er nog meer. Daarvan hier een overzicht.
  • Het N.V. Nationaal Spaarfonds was vanaf de jaren na 2000 onderdeel van Delta Lloyd Group NV. Dit Spaarfonds was nog steeds actief als spaarkasbedrijf en voerde eigen levensverzekeringsproducten maar gaf geen spaarvarkens meer uit. In 2016 heeft Delta Lloyd besloten om te stoppen met het zelfstandige label Nationaal Spaarfonds. In 2018 is Delta Lloyd samengegaan met Nationale Nederlanden. Een definitief einde van een uniek stukje spaarvarken-geschiedenis.
Wil je meer weten, kijk dan op mijn speciale Spaarfonds site (zie logo's). Speciaal voor de liefhebber van dit soort spaarvarkens  heb ik de geschiedenis achterhaald. Met talloze slagen om de arm, want er is niemand meer om het te vragen......!
Terug naar de inhoud