Antiek/ Vintage - Ouderwetse spaarvarkens 2024

Ga naar de inhoud

Antiek/ Vintage

Collectie 1 > Bijzondere spaarvarkens
Banner antique
Enkele antieke spaarvarkens
Voor antiek zijn er twee criteria: 1. Het voorwerp moet door mensenhanden (of deels door machines) gemaakt zijn. Bij spaarvarkens is dat doorgaans het geval en 2. Het moet een zekere ouderdom bezitten. Daarbij wordt uitgegaan van 100 jaar. Dat betekent voor mijn collectie dat alle spaarvarkens van vóór 1920 antiek zijn. Er zijn nog meer in mijn collectie dan je hier ziet, maar het wordt teveel om alles te showen.
815+222
Frankrijk. Beschilderd gips. ± 1900. Lengte 26,5 cm. Links het spaarvarken in originele staat. Rechts zie je wat te veel (en hard) poetsen kan aanrichten met beschilderd gips. Nooit doen dus…
1208 (restauratie)
Frankrijk. Beschilderd gips. ± 1890-1920. Lengte 28 cm. Ik kon deze kopen omdat de geldgleuf beschadigd was. Dat de restauratie niet eenvoudig was bleek tijdens het proces. Weinig ruimte om een plak speciale DAS pasta aan vast te maken, behalve de randjes. Maar het is gelukt. Schoonmaken (met wattenstokjes en verder alleen water en spuug, ja spuug!) bleek ook wel nodig.
Enkele vintage spaarvarkens
Voor spaarvarkens gebruiken we vintage als ze tussen de 60 jaar of ouder (tot 100 jaar, want dan zijn ze antiek) zijn.
Is er ook een term voor voorwerpen jonger dan 60 jaar? Ja, na de 1960-er jaren zijn er veel oude stijlen opnieuw geïntroduceerd: retro noemen we dat. Er zijn nog meer vintage spaarvarkens in mijn collectie, maar ik wil de kijker niet 'overvoeren'.
Terug naar de inhoud