BE/ IE/ DK/ SE - Ouderwetse spaarvarkens

Ga naar de inhoud

BE/ IE/ DK/ SE

Collectie 2
BE-IE-DK-SE banner
België (BE)/ Ierland (IE)/ Denemarken (DK)/ Zweden (SE)
België
Het Vlaams aardewerk zou net zo bekend moeten zijn als dat van Gouda, Delft of Makkum. Dat is het niet, mede omdat het tot voor kort als kitsch werd afgedaan. Toch kan het de vergelijking doorstaan met Art Nouveau (de bloeiperiode van Vlaams aardewerk) en ons Gouds plateel. In 1928, toen de meeste pottenbakkerijen in moeilijkheden raakten, ontstond te Brugge de allerlaatste potterie. Dat overleefde de oorlog en produceerde souvenirs tot het einde van de jaren 1950. Hiermee sloot het laatste Vlaams Aardewerk bedrijf de deuren. Ik heb nu twee spaarvarkens van Vlaams aardewerk en ben zeker van plan deze collectie uit te breiden.
Republiek Ierland
Net als België is Ierland qua spaarvarkens zwaar ondervertegenwoordigd in mijn collectie. Ongetwijfeld heeft Ierland, net als Engeland, een bloeiende aardewerkindustrie gehad. Alleen weet ik er niets van. Meer info over dit onderwerp is welkom!
Ik was ooit in de Belleek pottery. Mooi en kunstig aardewerk, maar ze maakten geen spaarvarkens die ik verzamel. Verder ken ik alleen Killrush als een voormalig centrum van keramiek. Ceramics Kilrush maakte spaarvarkens, waarvan ik er 3 heb. Dan heb ik nog Ierse variant van SylvaC, ‘gewoon’ in Staffordshire gemaakt. En daarnaast nog een echt souvenir uit Ierland en in traditioneel groen.
Denemarken
Denemarken kent een rijke historie van aardewerkfabrieken, zoals de Knabstrup Lervarefabrik (vertaling: aardewerkfabriek). Relatief veel spaarvarkens met onderkant gres en bovenkant glazuur. Muggins in Engeland doet dat ook. Uiteraard zijn er meer spaarvarkens van andere fabrieken, waarvan hier enkele voorbeelden.
Zweden
Als "spaarvarkenland" was Zweden bij mij lange tijd niet in beeld. Via Tradera.com sinds juni 2017 wel. Opvallend bij Tradera is dat bij relatief veel spaarvarkens staat aangegeven dat ze uitsluitend binnen Zweden worden verkocht. Dat kan een soort bescherming van erfgoed zijn, waar op zich geen bezwaar tegen is. Alleen wat jammer voor mijn collectie!

Het symbool van Zweden is het Dala paard (Zweeds: dala häst), een uit hout vervaardigd paardje dat z’n oorsprong heeft in Dalarna (Midden-Zweden). Hiervan afgeleid is het Dala spaarvarken (Zweeds: Dala spargris) van hout dat ook al lang bestaat. Daarvan weer afgeleid zijn de rode aardewerken spaarvarkens met traditionele bloemenbeschildering. Het Zweedse aardewerk is bekend met merken als Nittsjõ, Guldkroken, Rorstrand (alle 3 maken/ maakten spaarvarkens). En natuurlijk Holmegaard van de design glazen spaarvarkens.
Terug naar de inhoud