Meer Nederlands - Ouderwetse spaarvarkens 2024

Ga naar de inhoud

Meer Nederlands

Collectie 1 > Nederland
Dutch More banner
Platte ronde spaarvarkens van FRODO
De allereerste van deze grappige spaarvarkens vond ik omstreeks 1974-1975 bij (het voormalige warenhuis) Vroom en Dreesman in Zwolle. In de loop der jaren kwamen er andere bij. De rode en de oranje met de zwarte stippen zijn met zekerheid van Potterie Frodo (Frits Rood, Alkmaar). Zijn werk was gesigneerd met een sticker, die op de exemplaren die ik tot eind mei 2020 had, helaas verwijderd is. Eind mei 2020 kon ik er eentje kopen bij de Kringloop in IJmuiden met sticker en werd voor mij de herkomst "FRODO" bevestigd.  En in augustus 2020 kocht ik er een met incriptie FRODO. Wat ik in de collectie heb is van Frodo, Frits Rood. Dat staat voor mij vast. Of alle spaarvarkens van dit type van FRODO zijn? Dat weet ik niet, vrij zeker is dat hij dit type heeft geintroduceerd. Of hij navolgers had? Geen idee. Maat: Ø 11 cm en Ø 8 cm. Datering: jaren 1960 en 1970.
FRODO
Schoonhoven?
Deze spaarvarkens heb ik alle in Zuid Holland gekocht. Op zich betekent dat niets, maar kan er op duiden dat ze in Gouda of Schoonhoven gemaakt zijn. Verder geen enkele indicatie van herkomst, voorlopig houd ik het op Schoonhoven en/of omgeving. Mogelijk Plateelbakkerij Schoonhoven (1920-1983), vanaf 1983 Schoonhoven Keramiek te Gouderak. Twee maten: 15,5 en 13,5 cm. Datering: 1950-1960.
Standaard en 'doe-het-zelf' spaarvarkens
Deze serie toont veel voorkomende spaarvarkens. De mal (je ziet er 3)  van deze varkens wordt in heel veel landen gebruikt. Hier ook voorbeelden uit de Antillen. De varkens zijn eenvoudig te maken als je de goede klei en een pottenbakkersoven hebt. Scholen en instituten gebruiken ze voor crea lessen, jubilea, etc. Of ze worden als souvenir verkocht. Datering: 1960-heden. Lengte 14 tot 16 cm.
Plateelbakkerij Flora Gouda?
Deze serie kent twee versies: kort (9 cm) en lang (visvorm, 16 cm). Ze hebben vaak een 'label' van een toeristische attractie, souvenir-spaarvarkens dus. Over wie ze produceerde heb ik recent (01-2020) aanwijzingen gekregen dat het mogelijk "Plateelbakkerij Flora Gouda" (1945-1994) zou kunnen zijn. Flora Keramiek Gouda maakte toonaangevend en "betaalbaar keramiek voor het interieur van de arbeidersklasse tot de middenklasse" (citaat) in de jaren 1950-1970. Zou zo maar kunnen dat de getoonde spaarvarkens van Flora zijn.....
Terug naar de inhoud