Meer Nederlands - Ouderwetse spaarvarkens

Ga naar de inhoud

Meer Nederlands

Collectie 1 > Nederland
Dutch More banner
Platte ronde spaarvarkens
De allereerste van deze grappige spaarvarkens vond ik in de jaren ‘70 bij (het voormalige warenhuis) Vroom en Dreesman in Zwolle. In de loop der jaren kwamen er andere bij. De rode met de zwarte stippen is van Potterie Frodo (Frits Rood, Alkmaar). Zijn werk was gesigneerd met een sticker, die helaas verwijderd was. Daarom duurde het vele jaren voor ik de herkomst ontdekte. Van wie alle andere varkentjes uit deze serie zijn weet ik niet. Wellicht ook Frodo? Maat: Ø 11 cm. Datering: jaren 1960 en ‘70.
Schoonhoven?
Deze spaarvarkens heb ik alle in Zuid Holland gekocht. Op zich betekent dat niets, maar kan er op duiden dat ze in Gouda of Schoonhoven gemaakt zijn. Verder geen enkele indicatie van herkomst. Twee maten: 15,5 en 13,5 cm. Datering: 1950-1960.
Nummer 791
De mal van deze spaarvarkens wordt in veel landen gebruikt. Ik ken ze uit Duitsland, maar ook uit Amerika. Deze zijn alle gekocht in Nederland, ze hebben het malnummer 791 en een klavertje 4 rechts boven het staartje. Er zijn meerdere malnummers bekend. Lengte 13,5 cm. Datering 1950-1965. Tegenwoordig zie je ze veel van Scheurich (West Germany) met malnummer 792 en een gat met slotje in de buik.
Standaard en 'doe-het-zelf' spaarvarkens
Deze serie toont veel voorkomende spaarvarkens. De mal (je ziet er 3)  van deze varkens wordt in heel veel landen gebruikt. Hier ook voorbeelden uit de Antillen. De varkens zijn eenvoudig te maken als je de goede klei en een pottenbakkersoven hebt. Scholen en instituten gebruiken ze voor crea lessen, jubilea, etc. Of ze worden als souvenir verkocht. Datering: 1960-heden. Lengte 14 tot 16 cm.
Plateelbakkerij Flora Gouda?
Deze serie kent twee versies: kort (9 cm) en lang (visvorm, 16 cm). Ze hebben vaak een label van een toeristische attractie, souvenir-spaarvarkens dus. Over wie ze produceerde heb ik recent aanwijzingen gekregen dat het mogelijk "Plateelbakkerij Flora Gouda" (1945-1994) is. Flora Keramiek Gouda maakte toonaangevend en betaalbaar keramiek voor het decoreren van het interieur van de arbeidersklasse tot de middenklasse in de jaren 1950-1970.
Terug naar de inhoud