Naslagwerken - Ouderwetse spaarvarkens 2024

Ga naar de inhoud

Naslagwerken

Informatie
banner Books
Naslagwerken over spaarvarkens en spaarpotten
Veel echte naslagwerken over spaarpotten zijn er niet. Je zou kunnen zeggen dat deze site het het gemis daaraan compenseert. Maar wat er in mijn bibliotheek zit wil ik met jullie delen. Je ziet de omslag van de boeken en een korte omschrijving. Naast naslagwerken heb ik ook wat jeugdboeken opgenomen waarin het spaarvarken een (vaak opvoedkundige) rol speelt.

Van Sparen en Potten
AO reeks nummer 982, uitgegeven op 18-10-1963, ter gelegenheid van de Wereldspaardag op 30 oktober.
Voor AO geschreven met medewerking van N.M.A (Niek) ter Wolbeek (toen) alg. procuratiehouder van de Spaarbank voor de Stad Amsterdam.

Uit het levensboek van de spaarpot, J. G. N. Renaud.
Uitgave uit 1954 van de Nederlandse Spaarbankbond.
Renaud was conservator bij de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek en werd als zodanig door de Spaarbankbond uitgenodigd de (Nederlandse) geschiedenis van de spaarpot (en het spaarvarken) in kaart te brengen.

The Tom Stoddard Bank Collection. Bertoia Auctions.
Veilingcatalogus van de Bertoia Auction Company (Vineland, NY) uit 2001. Hierin staat een deel van de collectie van Tom Stoddard, een van de bekende Amerikaanse spaarpotten-verzamelaars. Informatief, maar voor het identificeren van spaarvarkens weer niet echt nuttig.

Ceramic Coin Banks, Tom & Loretta Stoddard.
Uitgever Collector Books (1997). Tom Stoddard’s favorieten waren de spaarpotten van keramiek. Hij verbaasde zich erover, toen hij in 1988 begon met verzamelen, dat er zo weinig literatuur bestond over spaarpotten. Dit boek op naam van Tom en Loretta Stoddard voorziet daarin. Een nuttig boek.

Tirelires – Barbotine, grès et porcelaine, Maryse Bottero.
Uitgever éditions Massin (2004). Dit is een boek naar m’n hart.
In het Frans, met beschrijvingen per streek in voornamelijk Frankrijk van de bekende pottenbakkers en hun producten.
Goede teksten, mooie foto’s. Het boek heeft me vele malen geholpen een spaarvarken te identificeren.

Money Banks 1850 – 1940 (3 delen), Beth Baddeley Huebner
2008 Xlibris.com. Voor dit informatieve (plaatjes-)boek kreeg ze medewerking van vele experts waaronder Lothar Graff (oud voorzitter EMBC) en Ulrieke Riegraf-Blank (lid EMBC), Don Duer (Penny Banks around the World) en vele anderen.
In de 3 kloeke delen staan ook verschillende spaarvarkens.

Kulturgeschichte des Sparens, Prof. dr. Hans Peter Turn
Uitgave uit 1982 van Deutscher Sparkassenverlag GmbH Stuttgart. De invalshoek is hier de cultuur van het sparen belicht door wat plaatjes, maar hoofdzakelijk door bekende filosofen. Spaarzaamheid is zo oud als de mensheid, de wijze waarop en hoe gespaard wordt verschilt.

Coin Banks by Bantrico, James L. Redwine.
Schiffer Publishing Ltd (2001). Banthrico (Banker’s Thrift Association) spaarpotten werden cadeau gegeven bij de opening van een spaarrekening. Bantrico (Chicago) produceerde ‘coin banks’ van 1931 tot 1985.  Ze zijn gemaakt van wit metaal (imitatie brons) dat bestaat uit 95% zink en 5% aluminium.

The Penny Bank Book, Andy en Susan Moore.
Uitgave uit 2008 van Schiffer Publishing Ltd.
Dit boek behandelt ‘still banks’. Dat zijn alle soorten spaarpotten behalve die bewegen of met een mechaniek erin (‘mechanical banks’). Een informatief boek met ook spaarvarkens.

Penny Banks around the World, Don Duer.
Uitgave uit 1997 van Schiffer Publishing Ltd.
Dit boek gaat over de verschillende ‘penny banks’ die er bestaan.
Niet alleen ‘still banks’ maar ook ‘mechanical banks’.  Het boek van Moore (The Penny Bank Book) en dit vullen elkaar aan.

Het Alomtegenwoordige varken,
Marilyn Nissenson en Susan Ionas
Nederlandstalige editie van 1997, uitgever Köneman Verlag Geselschaft GmbH. Een boek over de relatie tussen mens en varken geïllustreerd met kunst, cartoons en (gelukkig ook) spaarvarkens.

Het Varken, Anno Fokkinga en illustraties Marleen Felius
In 1997 uitgegeven door uitgeverij TOTH.
Een prachtig geïllustreerd boek over het varken.
Voor wie geïnteresseerd is in spaarvarkens een leuke verdieping van kennis.

Het Varkensboek, Anno Fokkinga en illustraties Marleen Felius
In 2004 uitgegeven door uitgeverij TOTH.
Dit is een mini-editie van Het Varken. Fokkinga heeft aan deze editie wel veel materiaal toegevoegd. Ook hier cultuur, achtergronden en uiteraard het varken zelf. Ook een paragraafje over het spaarvarken!

Schwein haben, Hans-Dieter Dannenberg
Uitgave uit 1990 van Gustav Fischer Verlag Jena.
De historie van het varken en de cultuur daarom heen. Een verhelderend boekje, met ook aandacht voor het varken als symbool, met daarbij het spaarvarken.

Von Glücksschwein zum Sparschwein,
prof. dr. Kurt Nagel en Gerhard Riegraf.
Uitgave uit 1986 van Gerhard Riegraf KG – Tresor Verlag over geluksbrengers door de eeuwen heen waaronder (inderdaad) het varken. Tot pagina 18 tekst en tot pagina 82 fraaie foto’s van varkensbeeldjes en een enkel spaarvarken.


Groen Pepijntje. Het varkentje dat geluk brengt

Uitgave van NV Nationaal Spaarfonds en De Amsterdamsche Spaarkas NV 's-Gravenhage. Uitgever Comp. De Branding, ± 1935 (14x19,5 cm, 8 pagina's - brochure).
Verhaaltje over het spaarvarken uit het logo.

Het varken dat Spaarvarken wilde zijn, Miep Diekman
Uitgave van de Bondsspaarbanken uit 1960.
De (plak-)plaatjes zijn van H.J. Slijper. Bij iedere inleg kreeg je een plaatje. Met 12 plaatjes was het boekje compleet.

Het spaarvarken, Hans Christian Andersen.
Het sprookje uit 1853 laat zien dat het spaarvarken zo belangrijk was, zo’n educatieve waarde had (sparen!), dat een grote verteller er aandacht aan besteedde. Uiteraard is het spaarvarken waar het om gaat van het ouderwetse type en gaat hij aan het eind van het sprookje ook stuk.

P.P. Koekelberg en zijn vriendjes, door A.D. Hildebrand.
Die vriendjes waren Centebuik het spaarvarken, poes Mies, hond Pluimstaart en een gummie kikker Puiloog.
Jeugdboek uit 1932.

Het grote avontuur van Stuiverbuik het spaarvarken, door Joop Löbler (± 1935-1940).
Amsterdam, Uitgeverij Bigot en Van Rossum. Met illustraties van de schrijver 1e druk.
Terug naar de inhoud