Frankrijk - Ouderwetse spaarvarkens

Ga naar de inhoud

Frankrijk

Collectie 1
banner France
West Frankrijk
Normandië en Bretagne zijn bekend door hun faïence aardewerk. Faïencerie Henriot (HB-Henriot sinds 1969) in Quimper (Bretagne) maakt aardewerk sinds 1690. De spaarvarkens zijn traditioneel beschilderd met een boer of boerin in klederdracht. Mal 939, lengte 20 cm. Andere decors zijn ook mogelijk. Ze zijn nog steeds te koop. Aan het merk op de buik kan je zien hoe oud het spaarvarken is. Er is ook een ander (kleiner) type van Henriot, waar vooralsnog heel weinig info van te vinden is.
1181
Dit is de oudste van HB Henriot die ik in mijn verzameling heb, een aanwinst uit januari 2021. Antiek uit de periode 1883-1904. Het malnummer is 33. De andere spaarvarkens van HB Henriot, die je ook op de site ziet, hebben malnummer 393. Lengte 20 cm.
Oost Frankrijk
In Lotharingen zijn Lunéville, Sarreguemines en Saint-Clement zijn de oorspronkelijke centra van de aardewerk industrie. Vanaf 1812 was Lunéville de zetel van "Keller en Guérin" (Société KG). Er zijn in Lotharingen talloze aardewerk-fabrieken geweest, maar door de vele overnames ben ik het zicht kwijt. Er is nu nog één groep Terres d'Est die huishoudelijk aardewerk voor/van alle oude merken met traditionele motieven (met tranfers/ plakplaatjes onder het glazuur) maakt. De spaarvarkens van deze merken worden niet meer nieuw verkocht, ontdekte ik in september 2014 bij het Magasin de Faïence in Sarreguemines. Jammer is dat er geen indicator op de spaarvarkens zit die de leeftijd aangeeft. Ook de verschillende merken en het feit dat veelal dezelfde mal gebruikt wordt geven mij 'hoofdbrekens'.

Meer Frankrijk
Veel mensen denken bij Frans aardewerk of porselein onmiddellijk aan Limoges. Maar er is veel meer Frans aardewerk en dat wordt vaak ten opzichte van Limoges zwaar ondergewaardeerd. Schitterend aardewerk wordt (of helaas: werd) ook gemaakt in: Noord Frankrijk nabij Lille (St Amand, Hamages en Orchies - vanaf 1923 Moulin des Loups & Hamage)  Alsac, Rhone-Alpes, Bourgogne (o.a. Saint Uze) en Bordeaux.
Eindelijk een naslagwerk....
Als je meer dan 50 jaar op jacht bent naar authentieke spaarvarkens heb je heel veel soorten wel. Alle kleurvarianten willen hebben is voor mij geen optie en eigenlijk ook niet spannend. Daarom focus ik me sinds 2007 op vintage en antieke spaarvarkens en heb als zodanig Frankrijk opnieuw ontdekt. Tot 2007 wist ik vrijwel niets van de herkomst tot ik het boek 'Tirelires – Barbotine, grès et porcelaine' van Maryse Botero uit 2004 ontdekte. Met een schat aan informatie over de vaak voormalige "manufactures".
Terug naar de inhoud