West en oost - Spaarvarkens

de enige echte
kop
1000+ authentieke, originele spaarvarkens
Ga naar de inhoud

West en oost

Frankrijk

West Frankrijk

Normandië en Bretagne zijn bekend door hun faience aardewerk. Faïencerie Henriot (HB-Henriot sinds 1969) in Quimper (Bretagne) maakt aardewerk sinds 1690. De spaarvarkens zijn traditioneel beschilderd met een boer of boerin in klederdracht. Mal 939, lengte 20 cm. Andere decors zijn ook mogelijk. Ze zijn nog steeds te koop. Aan het merk op de buik kan je zien hoe oud het spaarvarken is. Er is ook een ander type van Henriot, waar vooralsnog heel weining info van te vinden is.
Faience is aardewerk dat met een ondoorzichtige witte laag geglazuurd is om het op Chinees porselein te laten lijken. Bij twijfel of een stuk keramiek van porselein is of van faience, kan je kijken of er een scherfje af is. Is het  van binnen bruin of beige, dan is het faience. De scherf van porselein is altijd wit. Het woord faience is afgeleid van Faenza (in Italië).

Oost Frankrijk
In Lotharingen zijn Lunéville, Sarreguemines en Saint-Clement zijn de oorspronkelijke centra van de aardewerk industrie. Vanaf 1812 was Lunéville de zetel van "Keller en Guérin" (Société KG).
Er zijn in Lotharingen talloze aardewerk-fabrieken geweest, maar door de vele overnames ben ik het zicht wat kwijt. Er is nu nog één groep Terres d'Est die huishoudelijk aardewerk voor/van alle oude merken met traditionele motieven (met tranfers/ plakplaatjes onder het glazuur) maakt.
De spaarvarkens van deze merken worden niet meer nieuw verkocht, ontdekte ik in september 2014 bij het Magasin de Faïence in Sarreguemines.

Jammer is dat er geen indicator op de spaarvarkens zit die de leeftijd aangeeft. Ook de verschillende merken en het feit dat overal dezelfde mal gebruikt wordt geven mij hoofdbrekens.


versie 15.7 - 01 november 2019
© 2005-2019 GD projecten
e-mail
Terug naar de inhoud