Heel bijzonder! - Spaarvarkens

de enige echte
kop
1000+ authentieke, originele spaarvarkens
Ga naar de inhoud

Heel bijzonder!

Bijzondere varkens

Rare snuiters
Een paar 'snuiters' uitgelicht: De Franse paté bakker Michel Caugant levert zijn paté in fraaie terrines met daarop deksels in de vorm van dieren (faience aardewerk). Zo levert hij ook een spaarvarken deksel dat samen met het leeggegeten bakje dienst kan gaan doen als spaarpot. Eentje die vervolgens wel makkelijk open gaat! Een zelfde ‘contraptie’ heb ik uit Portugal, waaronder helaas geen merk (behalve 'Portugal') te vinden is.

Er zijn meerdere uitvoeringen van het spaarvarken met het hamertje. Dat dient om het varken stuk te slaan. De meeste voorzien van ludieke teksten, sommige in een kistje, anderen met verband om (die waren al eens eerder stuk geslagen). In Duitsland en Frankrijk zijn ze algemeen voorkomend, uiteraard zonder gat onderin. Anders slaat de hamer nergens op!

Grensgevallen
Een spaarvarken van papier-maché uit Cuba heb ik vanwege het verhaal in mijn collectie. “Ik weet dat je ze alleen van steen spaart”, vertelde de aanbieder, “Maar op Cuba zijn ze zo arm dat ze alleen deze soort verkopen”. Onzin natuurlijk, maar ik ben daarvoor gezwicht, deze zit dus in de collectie.
Ook in de collectie eentje uit de Filippijnen. Die is wel van steenachtig materiaal, maar op een heel bijzondere wijze. Hij is geheel beplakt met schelpjes. Bij Kruidvat gekocht: een spaarvarken met een bloempotje. In Delfts blauw uitgevoerd vond ik een varken als kaarsenstandaard. Deze hoort niet in mijn collectie thuis, maar ik hou hem toch. Dat zelfde geldt voor het spaarvarken dat op een appel lijkt, of omgekeerd! Verder zie je Knorretje (uit
Winnie de Poeh van A.A. Milne) en een Tsjechische "aardappel".

versie 15.7 - 01 november 2019
© 2005-2019 GD projecten
e-mail
Terug naar de inhoud