Pottenbakker/divers - Spaarvarkens

de enige echte
kop
1000+ authentieke, originele spaarvarkens
Ga naar de inhoud

Pottenbakker/divers

Nederland

Pottenbakkers spaarvarkens
Niet alles wordt getoond, dat  zou te veel worden. Daarom is een selectie van veel voorkomende Nederlandse spaarvarkens gemaakt die je kan zien op de volgende pagina’s. En daarna heb je toch nog niet alle Nederlandse spaarvarkens gezien. Wat valt er te vertellen over deze spaarvarkens, nadat je op de vorige pagina's de bekendste al zag?

Er zijn er bij uit Limburg, waar zelfs een toeristische route langs pottenbakkers bestaat. En verder komen ze overal vandaan. De hier getoonde varkens komen van pottenbakkers die wel aardigheid hebben in het maken van spaarvarkens. Het merendeel van de beroepsgroep voelt zich artiest en distancieert zich van spaarvarkens. Jammer.

Hoe krijg ik geld uit een spaarvarken zonder het te breken?
In vroeger tijden stond in het kerkportaal een groot houten offerblok, met een gleuf er in waar de gelovigen geacht werden hun gift in munten in te stoppen. Een blok dat vaak bijna leeg werd aangetroffen omdat anderen er met de vingers niet af konden blijven. Ze staken een lijmstokje (waar ze door de week de zangvogeltjes mee vingen) door de gleuf en de munten bleven er aan plakken. Die methode kan je ook met je spaarvarken toepassen. Alleen waar vindt je een lijmstokje? Dus pak je een breed mes en steekt dat in de gleuf terwijl je het spaarvarken op de kop houdt. Beetje schudden en de munten glijden langs je mes uit het varken. Nooit papiergeld in je spaarvarken doen. Dat komt er vaak in stukken uit.

versie 15.7 - 01 november 2019
© 2005-2019 GD projecten
e-mail
Terug naar de inhoud