België en Ierland - Spaarvarkens

de enige echte
kop
1000+ authentieke, originele spaarvarkens
Ga naar de inhoud

België en Ierland

Meer Europa

België: Vlaams aardewerk
Het Vlaams aardewerk zou net zo bekend moeten zijn als dat van Gouda, Delft of Makkum. Dat is het niet, mede omdat het tot voor kort als kitsch werd afgedaan. Toch kan het de vergelijking doorstaan met Art Nouveau (de bloeiperiode van Vlaams aardewerk) en ons Gouds plateel.

In 1928, toen de meeste pottenbakkerijen in moeilijkheden raakten, ontstond te Brugge de allerlaatste potterie. Dat overleefde de oorlog en produceerde souvenirs tot het einde van de jaren 1950. Hiermee sloot het laatste Vlaams Aardewerk bedrijf de deuren. Ik heb nu twee spaarvarkens van Vlaams aardewerk en ben zeker van plan deze collectie uit te breiden.

Republiek Ierland
Net als België is Ierland qua spaarvarkens zwaar ondervertegenwoordigd in mijn collectie. Ongetwijfeld heeft Ierland, net als Engeland, een bloeiende aardewerkindustrie gehad. Alleen weet ik er niets van. Meer info over dit onderwerp is welkom! Ik was ooit in de Belleek pottery. Mooi en kunstig aardewerk, maar ze maakten geen spaarvarkens die ik verzamel. Verder ken ik alleen Killrush als een voormalig centrum van keramiek. Ceramics Kilrush maakte spaarvarkens, waarvan ik er 3 heb. Dan heb ik nog Ierse variant van SylvaC, ‘gewoon’ in Staffordshire gemaakt. En daarnaast nog een echt souvenir uit Ierland en in traditioneel groen.

versie 15.7 - 01 november 2019
© 2005-2019 GD projecten
e-mail
Terug naar de inhoud