Achter de reclame - Spaarvarkens

de enige echte
kop
1000+ authentieke, originele spaarvarkens
Ga naar de inhoud

Achter de reclame

Bijzondere varkens > Reclame/ souvenir
AH spaarvarken

Bij Albert Heijn kreeg  je vanaf 1933, bij aankoop van minimaal ƒ. 1,50 aan boodschappen, een spaarvarken met de tekst: "Hier kan uw kleine trouw bewaren wat Albert Heijn u helpt besparen".  Als men de week daarop met het spaarvarken naar de winkel kwam, kreeg men er een zilveren kwartje in! Later een waardebon voor een kwartje. Dat was een heel bedrag in die crisistijd!
De spaarvarkens zijn vanaf 1933 tot eind 1938 uitgegeven in één kleur: groen. Er wordt beweerd dat er nog andere kleuren zijn, ik heb ze nog niet gezien. De informatie over het AH spaarvarken komt uit meerdere bronnen: G. Mak uit Zaandam, IISG, "delpher.nl" en eigen onderzoek. Klik op de foto.

Spaarvarkens van een spaarfonds met een slogan. Om die te kunnen dateren wilde ik daar meer van weten. Vele dagen heb ik op Delpher oude kranten nagezocht en een stukje historie blootgelegd. De spaarvarkens zijn in ieder geval niet ouder dan 1913. Want het N.V. Nationaal Spaarfonds is in 1913 opgericht. De historie van dit spaarfonds (van de groene spaarvarkens) is gekoppeld aan een andere spaarkas die ook in 1913 werd opgericht: de Amsterdamsche Spaarkas. Deze had vanaf 1916 een logo met spaarvarken en het motto DIE BI MI SPAERT, GHELUCK VERGAERT, in 1930 overgenomen door het Nationaal Spaarfonds).

Voor meer info klik op de foto.
versie 15.7 - 01 november 2019
© 2005-2019 GD projecten
e-mail
Terug naar de inhoud