Meer/ ???/ Aanwinsten - Ouderwetse spaarvarkens

Ga naar de inhoud

Meer/ ???/ Aanwinsten

Collectie 2
More banner
Meer wereld/ Vraagtekens/ Aanvullingen
Meer 'wereld'; nog wat spaarvarkens
Bij het maken van een indeling in hoofdgroepen ontkom je niet aan een restgroep. In deze rubriek zie je spaarvarkens uit verschillende landen die zich om een of andere reden niet lieten onderbrengen in de groepen die je in de pagina’s hiervoor hebt gezien. Uit Vietnam (2), Griekenland (1), Litouwen (1), Zuid Afrika (1), Thailand (8) en Zwitserland (1).
Vraagtekens
“Waar zou die vandaan komen?”. Soms heb ook ik wekelijk geen idee! En dat ondanks meer dan 50 jaar ervaring met spaarvarkens. Mocht je een (of meerdere, nog beter) van de getoonde spaarvarkens herkennen, schroom dan niet mij een e-mailtje te sturen.
Aanvullingen in 2019
Na iedere jaarwisseling is voor mij de hamvraag, als het over mijn collectie gaat, hoeveel spaarvarkens haal ik dit jaar weer binnen? En als het er onverhoopt veel zijn, waar laat ik ze dan? Mijn criteria om te selecteren wat er in de collectie komt worden steeds strenger. Hoewel, als ik een complete collectie kan overnemen dan zwicht ik wel weer (kijk maar hieronder!).  2019 was een goed oogstjaar voor spaarvarkens, dat blijkt wel uit de plaatjes.
Aanvullingen in 2020 (1)
Net voor Oudejaarsdag nam ik de collectie over van mevrouw Barbara de Waal-Huisman (78) die op 16 december 2019 is overleden. Ze had een collectie van 108 authentieke spaarvarkens. Waarvan relatief veel uit Zweden, waar ze een zuster had wonen. Van die spaarvarkens heb ik er 10 stukgeslagen omdat ze te beschadigd waren en 36 in mijn collectie opgenomen. De overige 62 zijn naar Xanten gegaan, ze worden opgenomen in de collectie van het “Muzeum rund ums Geld” van Norbert Müller (medelid van EMBC). Ik heb de 36 die ik in de collectie heb opgenomen in mijn systeem geregistreerd als "Collectie Huisman". Deze overname is exact wat ik bedoel met "spaarvarkens sparen is je erfgoed bewaren". "Doorgeven" is daarvan een onderdeel. Als je begrijpt wat ik bedoel......

Bij een aantal afbeeldingen heb ik de vergelijkbare spaarvarkens die ik al in de collectie had 'meegenomen'. Deze "2020" spaarvarkens zijn nog niet gedateerd (voor zover dat mogelijk is). Je kan veel vinden op internet, maar van aardewerkfabrieken die niet meer bestaan is de info erg spaarzaam, of ontbreekt geheel. Kan ook zijn dat ik niet kan zoeken, natuurlijk...........

Aanvullingen in 2020 (2)
En nog meer ouderwetse spaarvarkens.......
Aanvullingen 2021
Het nieuwe jaar begint rustig (qua spaarvarkens), maar met wel twee mooie aanvullingen. Een antieke van HB Henriot, de oudste die ik heb en een gele variant op het Albert Heijn Spaarvarken uit 1938, waarvan het idee was dat er uitsluitend mintgroene zouden bestaan.
Terug naar de inhoud