Zweeds spaarvarken 2

Ga naar de inhoud

Zweeds spaarvarken 2

Ouderwetse spaarvarkens 2024
Gepubliceerd door GD in Herkomst · 20 mei 2023
In mijn eerdere blog schreef ik al over mijn fascinatie voor ‘provenance’. Alles willen weten van de herkomst van mijn verzameling ouderwetse spaarvarkens. Je las daar over een onleesbare handtekening van de pottenbakker en dat het spaarvarken waar ik mee bezig was van Skansens Krukmakeri kwam.
Nog geen maand later kocht ik dit spaarvarken in Zweden (via Tradera.com) met een wel heel duidelijke signatuur. En een leesbare handtekening. Dat wil zeggen als je weet welke naam er bij hoort (als je begrijpt wat ik bedoel).
Ik had een namenlijst (signaturer.se) van alle Zweedse pottenbakkers gekregen en daarin net zo lang gezocht tot ik een match had. De pottenbakker is Kai Krebs een zelfstandige pottenbakker die na zijn opleiding van 1956 tot 1962 in de Krukmakeriet van Skansen werkte. Voor beide spaarvarkens uit het Zweedse Skansen (openluchtmuseum bij Stockholm) is mijn zoektocht nu voorbij. Ze zijn uit de periode 1956 – 1962. Gemaakt door Kai Krebs in Skansens Krukmakeri. Lengte 13,5 cm.
Dit was best een uitdagende zoektocht, waar ik met hulp van de PR afdeling van het Skansen Openluchtmuseum zelf niet uit was gekomen. De lijst met handtekeningen is ook nuttig voor mijn andere Zweedse spaarvarkens.


Terug naar de inhoud