Spaarvarken krant - Ouderwetse spaarvarkens

Ga naar de inhoud

Thrifty: Het slimme varken

Ouderwetse spaarvarkens
Gepubliceerd door in Achtergronden · 21 maart 2017
Thrifty: Het slimme varken
Je kent ze wellicht die zware gietijzeren spaarvarkens. De vraag is of ze oud of namaak zijn. En daarmee hangt de verzamelaarswaarde samen.
Er zijn verschillende categorieën in de gietijzer 'sector': ‘banks’ en ‘still banks’. Still banks hebben geen bewegende onderdelen. Onder ‘banks’ valt bijvoorbeeld de bekende neger (donkergekleurde medemens) die een munt inslikt. Kijk maar eens op internet: talloze voorbeelden.
En heel veel namaak. Je moet echt een kenner zijn om het verschil te zien. Zelfs fanatieke verzamelaars trappen er tot hun leedwezen (en voor veel geld) wel eens in.
 
Bij “Thrifty – The wise pig” (thrifty = zuinig) is er een verschil tussen de replica en de originele. Ik heb 2 originele in 1930 gemaakt door de Hubley Manufacturing Company of Lancaster, Pennsylvania (USA). In 1969 begon de John Wright Company of Wrightsville (ook in Pennsylvania) de originele mallen van Hubley te gebruiken om de spaarpotten te maken. Thrifty werd wit met roze en de geldgleuf zat niet verticaal maar horizontaal tussen de oren. Hier is dan het verschil wel duidelijk te zien.
Het gedichtje op het plakkaat is letterlijk vertaald: “Als je de wolf van je af wilt houden moet je gisteren een penny sparen, ook vandaag en morgen”. Nu zou je zeggen: "Als je trouw spaart (vergaar je een kapitaaltje en) kom je niet in de problemen".

Bron voor de herkomst: Kovel.comTerug naar de inhoud