Thrifty: Het slimme varken

Ga naar de inhoud

Thrifty: Het slimme varken

Ouderwetse spaarvarkens
Gepubliceerd door GD in Achtergronden · 21 maart 2017
Thrifty: Het slimme varken
Je kent ze wellicht die zware gietijzeren spaarvarkens. De vraag is of ze oud of namaak zijn. En daarmee hangt de verzamelaarswaarde samen. Er zijn verschillende categorieën in de gietijzer 'sector': ‘banks’ en ‘still banks’. Still banks hebben geen bewegende onderdelen. Onder ‘banks’ valt bijvoorbeeld de bekende neger (donkergekleurde medemens) die een munt inslikt. Kijk maar eens op internet: talloze voorbeelden. En heel veel namaak. Je moet echt een kenner zijn om het verschil te zien. Zelfs fanatieke verzamelaars trappen er tot hun leedwezen (en voor veel geld) wel eens in.
 
Bij “Thrifty – The wise pig” (thrifty = zuinig) is er een duidelijk verschil tussen de replica en de originele. De originele hebben op de basis aan de ene kant THRIFTY en aan de andere kant © J.M.R. Bij de replica ontbreekt het octrooi kenmerk en kan de oorspronkelijke metaalschroef vervangen zijn door een metaalschroef met philips kop.
Ze werden vanaf 1930 geproduceerd door de Hubley Manufacturing Company of Lancaster, Pennsylvania (USA). Tot 1945 met © J.M.R, daarna zonder. Maar nooit met het eigen logo van Hubley. Het bedrijf werd in 1966 gekocht door Gabriel Industries. In 1978 kocht CBS (Columbia Broadcasting) op zijn beurt Gabriel en verkocht later veel matrijzen aan Ertl en Scale Models.
Tot wanneer Thrifty is gemaakt is mij niet bekend . Feit is dat er tussen 1960 en 1970 veel reproducties van Thrifty op de markt kwamen, waaronder de 2 gele die ik in bezit heb. Het is voorstelbaar dat Gabriel en CBS en opvolgers dit gietijzeren spaarvarkens niet hebben doorgezet. Immers het was de tijd van plastic en vooral spaarvarkens met plastic doppen.

Het gedichtje op het plakkaat is letterlijk vertaald: “Als je de wolf van je af wilt houden moet je gisteren een penny sparen, ook vandaag en morgen”. Nu zou je zeggen: "Als je trouw spaart (vergaar je een kapitaaltje en) kom je niet in de problemen".


Terug naar de inhoud