Stukje historie

Ga naar de inhoud

Stukje historie

Ouderwetse spaarvarkens
Gepubliceerd door GD in Geschiedenis · 26 maart 2016

Soms triggert een spaarvarken je om ietsje verder te zoeken dan de herkomst van het spaarvarken alleen. Bij dit spaarvarkentje is er duidelijk meer. Een hele wereld ontvouwt zich: vakantievreugde en oorlogsleed.
Het spaarvarkentje, mooie Friese kerfsnee (10 cm), heeft als gravering "Vacantievreugd Ommen". Eerst maar de vakantievreugde, we schrijven het nu met een k en niet meer met een c. In de vijftiger jaren kwam in Nederland het vieren van vakantie steeds meer in zwang. Ook Ommen was voor velen een geliefde vakantiebestemming. De neringdoenden waren blij met de komst van de vakantiegangers die toen met “vreemden” werden aangeduid. Ze gebruikten de slogan: “Kom in drommen naar Ommen” om mensen te trekken. Grote industrieën kwamen op de gedachte om voor hun werknemers een mooie en goedkope vakantie te regelen, die bij wijze van spreken op eigen kantoor geregeld kon worden. In 1952 werd door Stork, Hoogovens, Werkspoor, AKZO en de Spoorwegen een stichting opgericht met de naam “Vacantievreugd”. Deze stichting pachttte het natuurterrein rondom de Besthmenerberg. Het spaarvarken is dus in ieder geval van na 1952. Ik schat zo 1960.

Nog wat verder graven. Waar is het vakantiepark precies? Op het terrein op de Besthmenerberg zat van 22 juni 1942 tot 1945 een strafkamp (Arbeitseinsatzlager) voor zwarthandelaren en illegale slachters, mensen die de distributiewetten hadden overtreden. Het was gevestigd op de plaats waar voor de oorlog de Sterkampen van de theosofische beweging werden gehouden, met Krishnamurti als spreker. Op 31 december 1946 werd kamp Erica opgeheven. Een kruis en een bescheiden gedenksteen in het bos herinneren aan de gruweldaden die hier zijn begaan. Op dit voormalige kampterrein is nu het camping/bungalowpark gevestigd, vakantiecentrum Besthmenerberg (Vacantievreugd.nl)
.


Terug naar de inhoud