Spaarvarken krant - Ouderwetse spaarvarkens

Ga naar de inhoud

Spaarvarken uit Wales

Ouderwetse spaarvarkens
Gepubliceerd door GD in Achtergronden · 31 januari 2019
Een souvenirspaarvarken kan een prul zijn, maar ook een bron van kennis. Neem dit spaarvarken, souvenir van Mount Snowdon in Wales. Waarop vrouwen in traditionele klederdracht met omslagdoek (sjaal) en typische hoed. Die “stovepipe” wordt genoemd, zeg maar kachelpijp. Ik zie een overeenkomst met de spaarvarkens van  HB Henriot uit Quimper, Bretagne (Frankrijk). En dat blijkt niet zo vreemd, leerde ik na even zoeken, want zowel de Welsh als de Bretonnen hebben Keltische roots. In de eenentwintigste eeuw wordt nog Keltisch gesproken in Ierland, Noord-Ierland, Schotland, het eiland Man, Wales, Cornwall, en Bretagne. Een duidelijke verwantschap dus. Ik herken de kleuren, alleen de hoeden zijn weer typisch Welsh………..


Het spaarvarken uit Wales heeft nog een apart kenmerk: Het is een hangbuikzwijn. Dat komt niet vaak voor bij spaarvarkens, behalve bij enkele Chinese. Lastig bij de productie want hij rust dan op drie delen: voorvoeten, buik en achtervoeten, waarbij de voeten als een ‘blok’ zijn uitgevoerd. Gaat altijd wiebelen en is lastig met glazuren (of beter gezegd: is eigenlijk niet te glazuren).

"Souvenir van Snowdon", de hoogste berg van Wales en is met zijn 1085 meter de hoogste berg van Groot-Brittannië buiten de Schotse Hooglanden. Snowdon is gevormd uit veel verschillende soorten steen, in Llanberis leisteen, 400 miljoen jaar geleden was dit modder en silt (leem). Daarna gritsteen, kleisteen en siltsteen met daarbovenop stenen van vulkanische as. Hier bovenop een bedding van leisteen met de schelpen van zeedieren. Dit laat zien dat de top van de berg ooit onder water lag. De Snowdon staat bekend om zijn smalspoorlijn die toeristen sinds 1896 dagelijks naar de top brengt. De spoorlijn is de enige Britse tandradspoorweg, er rijden stoom- en diesellocomotieven.

Dat leer je allemaal van één souvenir spaarvarken. Als je er oog voor hebt tenminste…..
Terug naar de inhoud