Spaarvarken krant - Ouderwetse spaarvarkens

Ga naar de inhoud

Spaarvarken: deel servies

Ouderwetse spaarvarkens
Gepubliceerd door GD in Achtergronden · 29 november 2014
Spaarvarkens zijn een bijproduct van de aardewerkindustrie.
In 1930 verscheen er een artikel in de Leeuwarderkrant over het Friese aardewerk. Daar werd de productie van borden beschreven. Waarbij de vakman beeldend wist te vertellen van een mislukt bord dat van de schijf kwam of uit de mal waarvan hij met slim vouwen een typisch Fries spaarvarken maakte. Waarbij hij de randen van het voormalige bord op de rug van het varken in wording stevig vastdrukte. Een spaarvarken als restproduct dus.

Bijproduct waren ze vaak van serviezen. Toen ik voor het eerst in Quimper in de winkel van HB Henriot kwam (zal zo 1974 geweest zijn) hadden ze bij ieder servies een bijpassend spaarvarken. Niet om op tafel te zetten als onderdeel van dat servies, maar gewoon omdat dat in de productie en het decoreren (met de hand toen nog!) mooi meegenomen kon worden. Ik keek er verkikkerd naar, maar verdiende toen nog niet genoeg om ze alle te kopen. Nu zijn ze, op enkele meer traditionele na, onvindbaar.
Ook de Oost Europese bloemetjes spaarvarkens zijn bijproducten. Gemaakt in de slipstream (in dit geval letterlijk) van serviezen, bloempotten, voorraadpotten en verder alles wat je op het platteland (het is oorspronkelijk Hongaars, Bulgaars en/of Roemeens boerenaardewerk) kon gebruiken. Hier rechts een mooi voorbeeld.
Op verkoop websites (Marktplaats, etc) wordt dit spaarvarken veel aangeboden, vaak met een beschrijving die van geen kant klopt en prijzen die buitensporig zijn. Dan ben je voordeliger uit in mijn shop.


Terug naar de inhoud