Spaarvarken krant - Ouderwetse spaarvarkens

Ga naar de inhoud

Souvenir spaarvarkens

Ouderwetse spaarvarkens
Gepubliceerd door GD in Herkomst · 3 september 2015
Souvenir spaarvarkens
Een deelcategorie binnen mijn verzameling vormen de souvenir spaarvarkens. Een herinnering aan een bezoek aan een plaats, een uitspanning, natuurgebied of dergelijke. In de jaren 1920 was het gebruikelijk dat je een souvenir mee naar huis bracht, reizen (en vakantie) waren toen nog geen ‘gemeengoed’ en met zo’n souvenir kon je uitstralen dat je bereisd was en je had gelijk een gespreksonderwerp. Souvenirs waren er te kust en te keur, met één opvallende overeenkomst: de transfer van de plaats, het gebouw in die plaats, of verzin het maar. Transfertechniek op aardewerk is al behoorlijk oud, de transfers worden op het bisquit geplakt en komen zo onder het glazuur.

De transfers werden heel vaak afgeleid (gekopieerd) van ansichtkaarten die (ook) op dat moment in omloop waren. Met die wetenschap is het betrekkelijk eenvoudig om een spaarvarken te dateren. Immers ansichtkaarten hebben een postzegel met stempel of soms een geschreven datum van de afzender. Eenvoudig, maar tijdrovend zelfs met internet. Want vind maar eens de juiste ansichtkaart. In heel veel gevallen is me dat gelukt.

  
 
De ansichtkaart (bron: Postcardsfrom.nl) is van 1913, dus is de veronderstelling gewettigd dat het spaarvarken ook uit die tijd komt. Voor de zekerheid hou ik het op ± 1920. Nog een?

  
 
Hier kan je aan de transfer zien dat hij is nagetekend met als voorbeeld de ansichtkaart (bron: Verzamelaarsmarkt.nl) uit 1906. Dit type spaarvarken overigens was bij de souvenirhandelaren kennelijk populair, ze duiken in vele plaatsen (spreekwoordelijk nu) op. De productie (spaarvarken en transfer maken) vond in Duitsland (vermoedelijk Thüringen) plaats.

Terug naar de inhoud