Spaarvarken krant - Ouderwetse spaarvarkens

Ga naar de inhoud

Op verkeerde been

Ouderwetse spaarvarkens
Gepubliceerd door GD in Achtergronden · 15 juli 2015
Op verkeerde been: Een sticker zegt ook niet alles
Mijn ontegenzeggelijk Friese spaarvarken met de sticker “Potterie De Pui” Harlingen heeft mij wat hoofdbrekens bezorgd. En heel veel, achteraf zinloos (je leert er altijd weer wat van, maar ‘zonder resultaat’ is een betere uitdrukking, toch prefereer ik nu zinloos) zoekwerk.

  
Een potterie is naar het Engels ‘pottery’ een pottenbakkerij, is mijn uitgangspunt.
Maar Potterie De Punt is in geen enkel register van pottenbakkerijen te vinden. Wel genoeg Harlingse pottenbakkerijen van vroeger.
Rondvragen bij experts en anderen die er wat van weten leverde ook niets op.

Uiteindelijk bij Delpher.nl de oude kranten geraadpleegd. En daar vond ik in de Leeuwarder Courant van 13 maart 1976 (e.v.) potterie De Punt aan de Voorstraat 13 te Harlingen met een expositiekeldertje sinds maart 1976. Wat boven dat keldertje zat is niet beschreven, maar ik veronderstel het volgende: In de jaren 70 was het modern een taartenzaak vlaaierie, een theeschenkerij théerie,de sanitairspecialist baderie te noemen, dus waarom niet een zaak die aardewerk potten en aanverwante zaken verkoopt als potterie te betitelen? Zodoende kon je daar (ik veronderstel maar even door) in 1979 een Fries spaarvarken  kopen, met een fraaie sticker, die geen enkele informatie geeft over de maker van het spaarvarken. Zo wordt je op het verkeerde been gezet.
Mijn veronderstelling blijkt enkele dagen later te kloppen. De VVV Harlingen, die ik als laatste raadpleegde in mijn zoektocht, bevestigde dat De Pui een winkel was en geen pottenbakkerij.


Terug naar de inhoud