Op verkeerde been? (6)

Ga naar de inhoud

Op verkeerde been? (6)

Ouderwetse spaarvarkens 2024
Gepubliceerd door GD in Herkomst · 4 november 2021
In een recent aangekochte serie spaarvarkens zat een "Scheurich" zonder dop en met gat. Waardeloos aanvankelijk, maar wel mooi als vergelijkingsmateriaal met mijn nummer 49. Ik ga daarom even verder met mijn blog van 17 augustus.  Links (de gele) een echte Scheurich, de beige met nummer 791 zit in mijn verzameling en de rechter is het spaarvarken waar het om gaat. Maar er is meer.....

Op de foto's kan je 3 dingen duidelijk zien:
1. Als het spaarvarken dicht moet zijn (mijn nr. 49, mal 791) dan dienen de gaten in de poten (bij deze) om het slip uit de mal (en het varken) te laten lopen. Wordt er een dop geplaatst dan dient het gat voor de dop daarvoor en kunnen de poten dicht gemaakt worden of blijven.
2. Het lijkt er op dat er een kleinere variant bestaat, of het zou moeten zijn dat een ander bakproces meer krimp veroorzaakt. Het rechter exemplaar is slanker, korter en heeft geen mal nummer.
3. Het gele exemplaar is van Scheurich en heeft malnummer 792.  Ook hier dichte poten, en ruimte rond het slot om het malnummer en West-Germany te vermelden. Dus meer ruimte dan bij de kleine beige op de foto's. Ergo: Er bestaat een kleinere variant (logisch, want je hebt 'm). Maar de vraag is of dit een toevalstreffer is en of dit 'waardeloze' spaarvarken er ook als authentiek ouderwets dicht spaarvarken is? En of die dan ook van Scheurich is.....?
Terug naar de inhoud