Kees van Moorsel en SMN

Ga naar de inhoud

Kees van Moorsel en SMN

Ouderwetse spaarvarkens
Gepubliceerd door GD in Geschiedenis · 27 juni 2018
Het logo van de SMN op een van de spaarvarkens van Kees van Moorsel is een oud logo van de Stoomvaart Maatschappij Nederland (1870 en 1970) en komt onder meer voor op het linnengoed en het boordgeld van de SMN. Zij 'voerden' (hanteerden, gaven uit) tokens voor aan boord. De meeste werden geslagen in 1947.

Na de 2e Wereldoorlog was de economie een puinhoop, de gulden niet converteerbaar en de werkloosheid hoog. Velen kozen ervoor om te emigreren, in plaats van te wachten tot de dingen beter werden. Emigratielanden waren meestal Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Nederlandse Antillen en Suriname. MSN had vaste diensten voor de meeste van deze landen en wat nu Indonesië is. Ze konden geen Nederlandse valuta aan boord accepteren, omdat het niet was toegestaan Nederlands geld te importeren of exporteren, maar ze wilden wel dat passagiers hun geld aan boord spenderen.

Deze tokens konden worden gekocht voordat passagiers aan boord gingen en werden besteed op de schepen van de SMN. Waarden zijn 5, 10, 25 (vierkant), 25 (rond), 50 cent, 1, 2-1 / 2 gulden. Een stuk van 5 gulden werd toegevoegd in 1948.
Terug naar de inhoud