Hebreeuws spaarvarken?

Ga naar de inhoud

Hebreeuws spaarvarken?

Ouderwetse spaarvarkens
Gepubliceerd door GD in Achtergronden · 4 oktober 2018
Bij mijn verhaal over de herkomst van spaarvarkens, ofwel de vindplaats, beweer ik stellig dat je ze niet zult vinden in landen waar men het varken als onrein beschouwd. Dat gegeven wordt gelogenstraft met het in 2015 gepubliceerde boekje “Het varken stukslaan”, geschreven door Etgar Keret (Tel Aviv, 1967), een schrijver van naam in Israël. In 2016 uit het Hebreeuws vertaald door Ruben Verhasselt.

Samenvatting: Joavi is een jongetje dat niets liever wil dan een Bart Simson-pop. Zijn vader vindt hem maar verwend. In plaats van de pop geeft hij zijn zoon een spaarvarken. Joavi raakt gehecht aan het varken en vergeet helemaal waar hij eigenlijk voor spaarde. Maar als het varken vol is, is zijn vader onverbiddelijk: zijn zoon moet het stukslaan om de pop te kunnen kopen. Joavi brengt het geheel gevulde spaarvarken daarom stiekem naar een donkere plek in het bos, waar het verder kan ‘leven’. En de Bart Simson pop is al lang vergeten…..

 
De kern van het verhaal is “Wat betekent bezit? Hoe leer je om iets los te laten?” Een verhaal met meerdere lagen, geschreven voor kinderen, naar met zegt in de traditie van Hans Christian Andersen, maar dat vind ik wat ver gaan.
 
Krijgen we nu een boekbespreking in de rubriek over spaarvarkens? Was niet de bedoeling, maar ik moet de inhoud van het boekje wel even duiden om mijn verbazing te kunnen delen. Verbazing omdat er kennelijk toch Israëlische spaarvarkens bestaan. Die dan niet onrein zijn………. Nu nog uitzoeken of dat inderdaad ook klopt met de werkelijkheid. Op naar Israël dus (……..virtueel via internet!). Verbaasd? Ja, maar ook verheugd dat het spaarvarken nog steeds leeft.
Terug naar de inhoud