Spaarvarken krant - Ouderwetse spaarvarkens

Ga naar de inhoud

De Drietand

Ouderwetse spaarvarkens
Gepubliceerd door GD in Achtergronden · 17 juni 2015
Spaarvarkens van NV Nationaal Spaarfonds
Getriggerd door de afbeelding van een groot Gouds plateel spaarvarken op Marktplaats (dit keer voor € 800,-) met de daarbij behorende (juiste) informatie heb ik het aldaar aangehaalde boek Goudse Plastieken van Johan Karelse en Frans Leidelmeijer (Kunst & Kitsch) in de bibliotheek opgevraagd. Bij  toeval stuitte ik daarin op pagina 506 op een van de spaarvarkens in mijn collectie. Een promotiespaarvarken gemaakt door Kunstatelier De Drietand te Gouda (1956 – heden), de mijne is nummer 209. Deze lijkt op de laatste in de groene serie van het NV Nationaal Spaarfonds (204). Mogelijk is die ook daar gemaakt? Desgevraagd blijkt mijn veronderstelling te kloppen: "Deze is inderdaad (ook) bij De Drietand gemaakt".

De vraag of ze nog meer soorten voor het NV Nationaal Spaarfonds hebben gemaakt wordt, zij het met een voorbehoud (“ik weet het bijna zeker, maar niet 100%”), bevestigend beantwoord. Omdat De Drietand vanaf 1956 bestaat komen daarvoor 3 groene spaarvarkens in aanmerking: 204 (zelfde vorm als 209) en 151 en 237.

Dus door stom toeval ontdekt waar de drie meest voorkomende groene spaarvarkens van het Spaarfonds gemaakt zijn. Het blijft een soms onmogelijke toer (een uitdaging heet dat!) de herkomst van de spaarvarkens in mijn collectie te vinden, maar dit is weer zo’n succesje waardoor je toch weer opgewekt doorgaat met zoeken.

Terug naar de inhoud