Aanwinsten (2)

Ga naar de inhoud

Aanwinsten (2)

Ouderwetse spaarvarkens
Gepubliceerd door GD in Aanwinsten · 15 februari 2015
Soms moet je een oproep in de krant zetten
Door het plaatsen van een oproep (3-2) in de rubriek “Lezers helpen lezers” van het AD kreeg ik enkele reacties waaronder die van een mevrouw uit Arkel die met haar verzameling al lang geleden was gestopt. Daar spaarvarkens opgehaald, waaronder 4 glazen voor de uitstalling van Jannie, 2 kapotte (weggegooid, niet gezien), 5 voor de verkoop en (uiteindelijk) 4 voor de collectie. Dat zijn:

944: Friesland. Dat deze Fries is, dat is duidelijk door 3 pootjes, bruin en geringeloord. Maar Harlings had ik nog niet gezien en dat zou deze best kunnen zijn. De ribbe op de rug loopt hier niet door tot het eind van de neus, deze is afgerond en het neusje staat omhoog. Lekker eigenwijs. Het varken is in 1979 in Friesland gekocht, staat op het stickertje van de Arkelse voormalige verzamelaar.


945: Mexico. Deze leek aanvankelijk geen spaarvarken tot thuisgekomen bleek dat de geldgleuf met papier en klei was dichtgemaakt. Waarom ik hem dan aanvankelijk toch meenam? Omdat ie te mooi was om te laten staan en ik ergens een ‘gevoel’ had…. Wat klopte, de originele gleuf werd ontdekt en het fraaie Mexicaans volkskunst spaarvarken kon in zijn oorspronkelijke toestand worden hersteld. Het aardige is dat het een grote variant (24 cm hoog) van is van het eerder beschreven spaarvarken 940 (20 cm hoog).

946: Hongarije. Dezelfde als nummer 54 (bijna 30 jaar geleden gekocht in Ebeltoft in Denemarken). Deze is Hongaars, zoals we uit het merk (!!) hebben afgeleid.
947: UK. Aanvankelijk voor de verkoop, maar toch besloten aan de collectie toe te voegen. Met merk label!

   

Terug naar de inhoud